Java Dilinde Veri Tipleri
Nesne yönelimli programlama dillerinde, genel olarak, her sınıf bir veri tipidir, her veri tipi bir sınıftır. Java bu genel kurala uyar.
Java dilinde veri tiplerini üç ana gruba ayırabiliriz.
Veri Tipleri
İlkel (primitive) Veri Tipleri
Referans tipleri
Null veri tipi
Bunların ilk ikisi kendi aralarında alt gruplara ayrılır.
1.İlkel Veri Tipleri
Sayısal Veri Tipleri
Mantıksal (boolean) Veri Tipleri
Sayısal veri tipleri
Tamsayı veri tipleri
byte
short
int
long
char
Kesirli sayı tipleri (floating point types)
float
double
Referans Tipler
class
interface
array
Null Tip
null
Klâsik dillerde tamsayılar, kesirli sayılar, boolean, void, char gibi yalın veri tipleri ile string, array gibi bileşik veri tipleri ait olduğu programlama diline gömülü (built-in-types) öğelerdir; herbiri bir anahtar sözcükle belirtilir. Oysa, Nesne Yönelimli Programlama dillerinde bu tiplerin herbirisi bir sınıftır. Ancak, program yazarkan ilkel veri tipleri çok sık kullanılır. O nedenle, nesne yönelimli diller bu tür veri tiplerine bir ayrıcalık tanır. Java dili, bu veri tiplerinin, onlara ait nesneler yaratılmaksızın kullanılmasına olanak sağlar. Böyle olması hem program yazmayı basitleştirir, hem de hız kazandırır. Söz konusu sınıfları ileride ele alacağız; konu o zaman daha iyi anlaşılacaktır. Şimdilik, ilkel veri tipleri diye adlandırılan aşağıdaki tipleri, klâsik dillerde kullanıldığı gibi nesne yaratmaksızın kullanabileceğiz.
Java derleyicisi, gerektiğinde, tanımlanan her ilkel veriyi ait olduğu sınıfa otomatik olarak gömer (wrapping, boxing). Kutulama (boxing) bir ilkel değişkenin ait olduğu sınıfa konulup bir nesneye ait değişken haline getirilmesidir. Başak bir deyişle, ilkel tipin referans tipine dönüştürülmesidir. Kutu-açma (unboxing) ise tersine yapılan işlemdir; yani kutulanmış bir değişkenin tekrar ilkel veri tipi haline dönüştürülmesidir. Her iki işlemi, programcının müdahalesi olmaksızın, java derleyicisi kendiliğinden yapar. Örneğin, Integer sınıfı int ilkel veri tipini bir öğe (değişken) olarak içerir; buna Integer sınıfının int tipini sarmalaması (wrapping) denilir.
Aşağıdaki tablo ilkel veri tiplerini ve onların gömüldüğü sınıfları göstermektedir.
Bir programda farklı veri tipleriyle işlem yapmamız gerekebilir. Örneğin, tamsayılar, kesirli sayılar, karakterler (harfler ve klavyedeki diğer simgeler), metinler (string), mantıksal (boolean) değerler (doğru=true, yanlış=false) ilk aklımıza gelen farklı veri tipleridir. Bu farklı veri tiplerinin büyüklükleri (bellekte kaplayacakları bit sayısı) ve onlarla yapılabilecek işlemler birbirlerinden farklıdır. Örneğin, sayılarla dört işlem yapabiliriz, ama metinlerle yapamayız. O nedenle, Java ve başka bazı diller verileri tiplere ayırır. Değişken tanımlarken onun hangi tip veriyi tutacağını belirtir. Böylece, ana bellekte o değişkene yetecek bir yer ayırır ve o veri tipine uygun işlemlerin yapılmasına izin verir.
0 yorum:
Yorum Gönder