Android Dersleri 4: Buton Stili Tasarımı ve Kullanımı




Bu dersimizde, uygulamamızı görsel arayüz açısından zenginleştirmek için kendi oluşturduğumuz butonları programımızda nasıl kullanırız, bunun üzerinde duracağız. Uygulamamamızın kullanıcı arayüzünü  daha kullanışlı ve görsel olarak göze hitap eden bir hale getirmek için online olarak hizmet veren bir çok site var. .(Buton maker , Da button factory gibi). Kullanımları çok basit 5-10 dakikanızı ayırın, gayet güzel butonlar tasarlayacağınıza eminim. Kendinize iki tane buton tasarlayın. Tavsiyem , görsel olarak aynı ama efekt olarak basılma izlenimi vermek adına arkaplanını biraz daha açık renkte yapın. Tamamiyle hayal gücünüze kalmış.
 
Butona gölge de ekleyebilirsiniz. Basıldığında gölge yok olup, buton içe doğru iniyormuş gibi gerçekçilik katabilirsiniz.
 
Dediğim gibi tamamiyle haya gücünüze kalmış. Daha olağan dışı tasarımlarda yapabilirsiniz. Butonlarımızı tasarladıktan sonra. yeni proje oluşturup  drawable klasörünün içine, butonlarımızı sürükle bırak yapıp kaydedelim.
tikla.png ve tiklama.png adında 2 tane buton resmi yapıp gösterdiğin yere ekledim. Bir tane de xml dosyası ekleyeceğiz. Bunun için klasörün üzerine sağ tık / New / Android xml file yolunu izleyebilirsiniz.
Dosyanın adını belirleyip, Root Element bölümünden selector'ü seçip finish'e tıklayalım.Tabi ben daha önce bu xml dosyasını oluşturduğum için,"The destination file already exists" uyarısı aldım. Bu durum sizde olmayacaktır. Şimdi sıra, butonlarımızı oluşturduğumuz xml dosyasında tanımlamaya geldi. Durum oldukça basit. Butona tıklama durumunda tıkla.png butonunu, diğer durum da ise tiklama.png butonunu tanımlayacağız. xml dosyamıza aşağıdaki kodu ekleyelim.
1
2
3
4
5
6
<item android:state_enabled="true"
android:state_pressed="false"
android:drawable="@drawable/tiklama"/>
<item android:state_enabled="true"
android:state_pressed="true"
android:drawable="@drawable/tikla"/>
state_pressed durumunun false olduğu durumda tiklama.png butonunu, true olduğu durumda ise tikla.png butonunu ekledik. Sonra bu oluşturduğumuz xml dosyasını sitil olarak tanıtmamız gerekiyor. Bunun için de values / styles.xml dosyasını açıp aşağıdaki sitil tanımını ekleyelim.
1
2
3
<style name="clickButton" parent="@android:style/Widget.Button">
<item name="android:background">@drawable/click_still</item>
</style>
Şu aşamadan sonra artık buton için sitilimiz hazır durumda. Sıra geldi bunu nasıl kullanacağımıza.Öncelikle activity_main.xml'de bir tane buton oluşturalım. Butonun text kısmındaki yazıyı silelim üstü boş kalsın. Zaten oluşturduğumuz sitile yazı eklemiştik.
 
Bunları sırasıyla uyguladığınızda, artık butonumuz hazır olacaktır. Emulatörde ya da kendi cihazınıza yükleyip, test edebilirsiniz. iyi çalışmalar..
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: seymanblog

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder